Helleborus

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 19:00

Helleborus

Wij vonden een Belgische kweker die de mooiste Helleborussen kweekt. We waren begin februari bij hen te gast en hebben de auto vol geladen met de mooiste soorten, voornamelijk van de VIV collectie. In al mijn enthousiasme heb ik ook planten gekocht die niet gelabeld waren, omdat ik ze zo mooi vond. Zeker is wel dat  ze bij de VIV collectie behoren.  Ik hoop dat ze jullie ook kunnen bekoren. 

Het zijn allemaal grote, volle planten, met prachtige bloemen. 

Helaas zullen we deze planten niet verzenden. 

Je kan ze ophalen in Lommel , maar wij leveren ook graag in verschillende regio's.  Als je vragen hebt, stuur me gerust een berichtje via instagram of mail naar Info@nosupermarketflowers.be

Speciaal voor de bloemboerderijen/pluktuinen hebben we nog een topper. Je kan Helleborussen ook zelf vanuit stekken opkweken.  Half april zullen wij stekken hebben die in P9 potjes kunnen worden opgekweekt. Als deze goed geworteld zijn, kunnen deze dan in volle grond worden geplant. Deze zouden het eerste jaar al enkele bloemstelen moeten geven. 

Deze stekken zullen enkel B2B verkocht worden. Voor meer info stuur me gerust een mailtje. 

 

VIV Collection

Na jarenlang intensief inkruisen is de ViV Collection geboren uit de meest vernieuwende en kwalitatieve Helleborus soorten. Het duurt 8 tot 10 jaar om een nieuwe ViV cultivar te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dit proces vereist groot vakmanschap en geduld. Enkel topvariëteiten die de strengste kwaliteitscontrole doorstaan, worden opgenomen in de ViV Collection.

Standplaats

De Helleborus is een tuin/terrasplant en staat graag buiten. Binnen zal de plant het veel minder goed doen. Hoe frisser de wortels staan, hoe gelukkiger de Helleborus. Deze planten hebben een ingenieus systeem om zich te beschermen tegen de vorst. Als het vriest pompt de plant het vocht uit de bloemen tijdelijk in haar bladeren en wortels. De bloemen gaan plat liggen. Van zodra de temperatuur weer boven 0°C gaat, wordt het vocht terug in de bloemen gepompt en gaan deze weer terug rechtop staan.

Je zet de Helleborus best niet in volle zon. De ideale plek is in de schaduw van bomen of onder bladverliezende struiken. Een Hortensiaborder wordt zo in de winter ook een plaatje.

Je kan de Helleborus de eerste winter ook perfect in een grote pot op je terras zetten. De planten maken veel wortels aan, dus geef ze zeker een pot die groot genoeg is. Vergeet hem dan niet wekelijks water te geven. Alhoewel de planten niet zullen bevriezen, kunnen ze wel verdrogen.

Planttijd

De ideale moment om je Helleborus te planten is vanaf half september tot half maart.

Grondsoort

De Helleborus verkiest grond, die goed doorlatend is. Blijft er water op de grond staan, dan heb je kans dat de wortels gaan schimmelen of rotten.

Ook op zandgrond kan je de Helleborus planten, maar het zand wordt al snel te warm. Verbeter de grond rond het plantgat met bladgrond, compost of verteerde mest en voeg wat bentoniet toe. Mulch de planten in de herfst met afgevallen bladeren.

Geef de planten in het voor-en najaar organische meststof. In de winter kan je extra (zeewier)kalk toevoegen.

Voorzie ruimte genoeg voor de planten, zodat ze plaats hebben om te groeien. 3 planten per m2 is al voeldoende. Plant ze vooral niet te diep, dat bemoeilijkt de aanmaak van bloemen. Na het planten, de grond goed begieten. De Helleborus houdt er niet van verplant te worden.

 

 

Verzorging

In het najaar wanneer de bloemknoppen ontstaan, stoot de plant meestal een deel bladeren af. De bruin geworden bladeren mag je verwijderen, zo komen de bloemen ook beter tot hun recht en maakt de plant frisse nieuwe bladeren aan.

De Helleborus kan gevoelig zijn aan bladvlekkenziekte. Dit wordt veroorzaakt door de schimmel Coniothyrium Hellebori. Deze kan zich vooral bij vochtig weer goed verspreiden. Heb je aangetaste bladeren dan kan je deze best uit de plant knippen.

Slakken en herten houden blijkbaar niet van Helleborus, dat is dan weer mooi meegenomen 😊